De herplaats hulp en service

Velen die aan een herplaatshond zijn begonnen weten het wel. Je hebt nog even geen idee hoe je hier invulling aan kan gaan geven. Wel wil je het zo goed mogelijk aanpakken voor die nieuwe leuke huisgenoot.

Geef het serieus tijd:

Ik verbaas me soms oprecht over hoe snel sommige mensen hun nieuwe huisgenoot al denken te kennen en de verwachting hebben dat de hond jou kent. Waardoor vaak veel essentiële signalen over het hoofd worden gezien. Signalen die de hond geeft om te laten zien dat het te snel gaat. Signalen die later kunnen omslaan in weglopen uit angst, ongewenst gedrag of mogelijk zelfs gevaarlijk gedrag. Zeg nou zelf, dit is toch totaal niet wat je voor ogen hebt bij de intrek van je nieuwe huisgenoot.

Durf te vragen:

Overweeg jij om een hond een nieuwe kans te willen geven, maar vind je het toch nog spannend? Ben je je nog niet helemaal bewust van do’s en don’ts? Laat mij je dan helpen. Samen stellen we een mooi stappenplan op waaraan jij houvast zult hebben. Uiteraard bespreken we (uit persoonlijke ervaring) de mogelijke valkuilen.

Elkaar leren kennen:

Dat Zali niet van pups af aan bij ons woont weet zo goed als iedereen. Dat Zali geen rugzak had tijdens het verhuizen naar ons is ook geen geheim. Ondanks dat was ook Zali door haar verhuizing al het vertrouwen en vertrouwde kwijt. Alles wat als vertrouwd voelde was binnen no-time onder haar pootjes vandaan getrokken. Een liefdevolle begeleiding om dat stapje voor stapje terug te winnen was een must. Haar te laten zien, lezen en voelen dat het goed komt. Samen met haar ging ik (middels een eigen gemaakt stappenplan) serieus aan de slag om op haar eigen tempo, ik herhaal, op haar eigen tempo het vertrouwen weer te laten voelen en terug te geven! Met als resultaat dat hier een zeer leuk hondenmeisje vol vertrouwen rondloopt.

Met Loxi (ons tweede hondenmeisje) nemen we vanzelfsprekend weer de tijd. Deze dame heeft waarschijnlijk wel een rugzak, maar ook haar nemen we stap voor stap mee in ons leven. Ze komt uit Spanje en kent nog weinig, is schrikachtig en mensen vind ze super spannend. Het is aan ons om dat met geduld en liefde te begeleiden. Wij mensen hebben ook onze angsten en onzekerheden, daarom mogen al haar angsten en onzekerheden er ook gewoon zijn. Het is juist veelal de druk die wij mensen op onze honden leggen wat het lastig maakt, puur omdat wij verwachtingen hebben over hoe en wat onze hond ‘moet gaan worden’. Tja, en dat is nou precies wat een averechts effect gaat geven in het gedrag van de nieuwkomer helaas..! Laat alle verwachtingen varen en ga samen vanaf NUL deze nieuwe relatie aan, met jezelf als trouwe steunpilaar voor de (nog) onzekere hond.

Zit ik dan opeens, bij totale vreemden. Geen herkenning en geen idee wat je van mij wilt. Neem je mijn persoonlijke ruimte alstublieft serieus..? Het is voor mij namelijk nogal een zeer stressvolle situatie met al die heftige prikkels. Er komt opeens ook zoveel van het onbekende op mij af en ook zonder dat mij iets gevraagd is. Hallo..? Een rustig plekje met een lekker kussen zou ik nu echt wel even kunnen gebruiken. Even ruimte maken in mijn momenteel overvolle koppie..!”

Een andere taal:

Vergeet ook niet dat alles echt even helemaal anders gaat worden als voorheen. Zowel voor de hond als voor het nieuwe baasje. Nog een lastige kink is dat jullie niet eens dezelfde taal spreken. Mensen zijn allemaal verschillend in het verwerken van emoties, de manier van communiceren en het verwerken van belevenissen of vervelende situaties. Een hond is daarin ook helemaal niet anders als ons, want ook alle honden doen het op een eigen manier. Neem de hond daarom ook serieus. Een vergelijking met andere honden zal in deze ook totaal niets toevoegen!

“Ik vind dit wel spannend hoor. Ik weet ook helemaal nog niet of ik dit wel leuk of fijn ga vinden. Mag het even wat rustiger en langzamer alstublieft..? Zie je niet dat ik dit spannend vind..? Ik wil je alleen maar waarschuwen, want anders ben ik bang mijn controle te kunnen gaan verliezen. Iets wat dan waarschijnlijk verkeerd begrepen gaat worden en ik misschien weer moet gaan verhuizen omdat je mij een piephond vindt.”

Het vertrouwen groeit:

Jouw geduld en warme steun begint vruchten af te werpen. De hond gaat je steeds meer vertrouwen. Jullie relatie groeit en blijft groeien. Met liefde en geduld kom je oprecht heel ver. Laat de hond (op consequent wijze) zichzelf zijn en durf te accepteren dat het geen kant en klaar pakketje is, maar een heel groot bouwpakket.

“Mijn besef van tijd is heel anders, maar ik ben hier wel alweer een tijdje. De spanningen in mijn lijf worden minder en ik voel me regelmatig vaker ontspannen. Ik besef me dat jij daar verantwoordelijk voor bent. Ook begin ik in te zien dat we geen vreemden meer zijn van elkaar. Jouw oprechte liefde voor mij begin ik te zien, lezen en voelen, dankjewel. Nog dankbaarder dat ik nu bij jou mag blijven wonen en dat jij tijd en energie in mij hebt gestoken en blijft steken..!”