KWISPELKANS

Elkaar leren kennen

Dat Zali niet van pups af aan bij ons woont weet zo goed als iedereen. Dat Zali geen rugzak had tijdens het verhuizen naar ons is ook geen geheim. Ondanks dat was ook Zali door haar verhuizing al het vertrouwen en vertrouwde kwijt. Alles wat als vertrouwd voelde was binnen no-time onder haar pootjes vandaan getrokken. Een liefdevolle begeleiding om dat stapje voor stapje terug te winnen was een must. Haar te laten zien, lezen en voelen dat het goed komt. Samen met haar ging ik (middels een eigen gemaakt stappenplan) serieus aan de slag om op haar eigen tempo, ik herhaal, op haar eigen tempo het vertrouwen weer te laten voelen en terug te geven! Met als resultaat dat hier een zeer leuk hondenmeisje vol vertrouwen rondloopt.

Zit ik dan opeens, bij totale vreemden. Geen herkenning en geen idee wat je van mij wilt. Neem je mijn persoonlijke ruimte alstublieft serieus..? Het is voor mij namelijk nogal een zeer stressvolle situatie met al die heftige prikkels. Er komt opeens ook zoveel van het onbekende op mij af en ook zonder dat mij iets gevraagd is. Hallo..? Een rustig plekje met een lekker kussen zou ik nu echt wel even kunnen gebruiken. Even ruimte maken in mijn momenteel overvolle koppie..!”

Een andere taal

Vergeet ook niet dat alles echt even helemaal anders gaat worden als voorheen. Zowel voor de hond als voor het nieuwe baasje. Nog een lastige kink is dat jullie niet eens dezelfde taal spreken. Mensen zijn allemaal verschillend in het verwerken van emoties, de manier van communiceren en het verwerken van belevenissen of vervelende situaties. Een hond is daarin ook helemaal niet anders als ons, want ook alle honden doen het op een eigen manier. Neem de hond daarom ook serieus!

“Ik vind dit wel spannend hoor. Ik weet ook helemaal nog niet of ik dit wel leuk of fijn ga vinden. Mag het even wat rustiger en langzamer alstublieft..? Zie je niet dat ik dit spannend vind..? Ik wil je alleen maar waarschuwen, want anders ben ik bang mijn controle te kunnen gaan verliezen. Iets wat dan waarschijnlijk verkeerd begrepen gaat worden en ik misschien weer moet gaan verhuizen omdat je mij een piephond vindt.”

Geef het serieus de tijd

Ik verbaas me soms oprecht over hoe snel sommige mensen hun nieuwe huisgenoot al denken te kennen en de verwachting hebben dat de hond jou kent. Waardoor vaak veel essentiële signalen over het hoofd worden gezien. Signalen die de hond geeft om te laten zien dat het te snel gaat. Signalen die later kunnen omslaan in weglopen uit angst, ongewenst gedrag of mogelijk zelfs gevaarlijk gedrag. Zeg nou zelf, dit is toch totaal niet wat je voor ogen hebt bij de intrek van je nieuwe huisgenoot.

Durf te vragen

Overweeg jij om een hond een nieuwe kans te willen geven, maar vind je het toch nog spannend? Ben je je nog niet helemaal bewust van do’s en don’ts? Laat mij je dan helpen. Samen stellen we een mooi stappenplan op waaraan jij houvast zult hebben. Uiteraard bespreken we (uit persoonlijke ervaring) de mogelijke valkuilen.

“Mijn besef van tijd is heel anders, maar ik ben hier wel alweer een tijdje. De spanningen in mijn lijf worden minder en ik voel me regelmatig “vaker ontspannen. Ik besef me dat jij daar verantwoordelijk voor bent. Ook begin ik in te zien dat we geen vreemden meer zijn van elkaar. Jouw oprechte liefde voor mij begin ik te zien, lezen en voelen, dankjewel. Nog dankbaarder dat ik nu bij jou mag blijven wonen en dat jij tijd en energie in mij hebt gestoken en blijft steken..!”

Nieuwsgierig geworden naar mij of heb je gewoon wat vragen? Neem dan gerust even contact met mij op.

Een email gaat snel…

Een telefoontje gaat sneller…

Een whatsapp bericht is het snelst..!